De ce se cristalizează mierea de albine?

De ce se cristalizează mierea de albine?

De ce se cristalizează mierea de albine?
De ce se cristalizează mierea de albine?

Cristalizarea mierii este un proces natural. Acest proces poate fi accelerat sau încetinit în funcție de conținutul de zaharuri, de gradul de apă deținut, de temperatura de păstrare și de perioada de păstrare.

 

Cu cât mierea conține mai multă glucoză, cu atât mai rapidă va fi cristalizarea. Tipurile de miere cu glucoză peste 28% cristalizează mai repede, spre deosebire de cele sub acest prag care rămân lichide pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

 

Tipurile de miere cristalizate foarte rapid, cum ar fii cea de rapiță, cristalizează într-o textură foarte fină, cremoasă.

 

Cea mai dură cristalizare apare la mierea care are în componența sa melezitoză peste 10 %, cristalizează în așa numitele tipologii de miere-beton; mierea de mană este una dintre aceste tipuri de mierii.

 

Temperatura optimă de păstrare a acestui superaliment este între 10 – 18 0 C; temperatura perfectă fiind 14 0 C.

 

Pentru ca o miere să cristalizeze optim, aceasta ar trebui să aibe între 15 – 20% apă. Cu cât mierea are mai multă apă, mierea rezultată în urma cristalizării este mai cremoasă, mai fină.

 

 

Comentarii
Legate de Blog
Meniu
Cart
Close
Back
Account
Close