De la floare la borcan…..Cum se produce mierea de albine?

De la floare la borcan…..Cum se produce mierea de albine?

De la floare la borcan…..Cum se produce mierea de albine?
De la floare la borcan…..Cum se produce mierea de albine?

Știai că …….o familie puternică de albine ( circa 60000 de albine) zboară în fiecare zi însumat distanța dintre Pâmănt și Lună?

 

În drumurile lor, albinele adună polen sau nectar din florile plantelor pe care le întâlnesc.

 

 

După aspirarea nectarului din floare, acesta este depozitat în stomacul ei special de miere gata să fie transferat albinelor producătoare de miere din stup. Dacă îi este foame, albina deschide o supapă în „sacul” nectarului și o parte din încărcătură trece în propriul stomac pentru a fi convertită în energie pentru propriile sale nevoi.

 

 

Când „sacii” ei de nectar sunt plini, albina se întoarce în stup. Nectarul este livrat uneia dintre albinele din interior și apoi este trecut din gură în gură, de la albină la albină până când conținutul de umiditate al nectarului este redus de la aproximativ 70% la 20%. Acest lucru transformă nectarul în miere.

 

 

În cele din urmă, mierea este plasată în celulele de depozitare și acoperită cu ceară de albine pentru pregătirea sosirii albinelor nou-născute. Polenul este amestecat cu nectar pentru a face păstura sau „pâinea de albine” și apoi este dat către larve tocmai pentru ca acestea să se dezvolte.

 

 

Aproximativ 300 de albine, timp de trei săptămâni, muncesc pentru a aduna 450 g de miere. 

 

Când ramele din stup sunt pline, albinele încep să depoziteze mierea în ramele de cat. Ramele de cat  pot fi puse peste stup, în cazul stupului vertical și în continuarea acestuia în cazul stupului orizontal.

 

 

 

Apicultorul verifică dacă aceste rame cu mierea în surplus sunt pline, iar atunci când acestea sunt pline și căpăcite sunt înlocuite cu rame de cat goale.

 

 

Ramele de cat pline cu miere se duc la centrifugă unde se extrage mierea. Mierea obținută se trece printr-o sită, astfel încât să se înlăture albinele moarte sau alte corpuri.

 

 

Cu cât mierea este mai nefiltrată, cu atât este mai bună pentru că are polen, propolis etc. 

 

 

Mierea pe care o găsim în comerț este de obicei foarte bine filtrată, deoarece cumpărători preferă o miere perfect clară, fără impurități, neștiind că de fapt mierea cea mai bună este mierea  nefiltrată, pentru că aceasta conține și polen, ceară, propolis, păstură etc.

 

 

P.S. Dacă ți-a plăcut, nu uita să dai share pe rețelele de socializare !

Comentarii
Legate de Blog
Meniu
Cart
Close
Back
Account
Close