Miere naturală, Miere Bio sau Miere Eco....Ce să aleg?

Miere naturală, Miere Bio sau Miere Eco....Ce să aleg?

Miere naturală, Miere Bio sau Miere Eco....Ce să aleg?
Miere naturală, Miere Bio sau Miere Eco....Ce să aleg?

Mierea naturală este mierea obținută de către albină și căreia nu i s-a adăugat nici un fel de ingrediente cum ar fi zahăr, sirop de glucoză etc.

 

Mierea convențională este o miere naturală 100%, diferența între aceasta și cea ecologică este că prima nu este monitorizată de către un organism de certificare.

 

Procesul certificării mierii este unul îndelungat, în medie această certificare se obține după 2 ani și totodată este un proces costisitor financiar. Acesta este motivul pentru care apicultorii nu au timpul, răbdarea și nici banii necesari pentru a duce la bun sfârșit acest proces.

 

Ce înseamnă BIO? ( bio = ecologic = organic = eco, aceste cuvinte sunt sinonime)

 

Mierea Bio  este obținută în urma respectării unor condiții destul de stricte. Condițiile sunt prevăzute în Agricultura Ecologică : Regulamentul (CE) NR. 834/2007 din 28 iunie 2007  privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91. 

 

Mai jos vă prezentăm în linii mari ceea ce prevede acest regulament european:

 

- este interzisă folosirea medicamentelor, antibioticelor în tratarea bolilor ce apar în cadrul familiilor de albine. Acesta este motivul pentru care rata de mortalitate în apicultura ecologică este mare, mai mare decât în apicultura convențională;

 

 - stupina trebuie să fie amplasată într-o zona ecologică, adică fără factori poluanți   industriali, sau culturi care sunt tratate cu pesticide. Organismul de certificare prelevă mostre din sol și din apă pentru a demonstra că stupi sunt amplasați într-o zonă ecologică;

 

- ceara folosită la faguri trebuie să fie obținută într-o stupină ecologică;

 

- mierea obținută în stupină ecologică trebuie extrasă cu utilaje de inox și depozitată în recipiente din inox;

 

- stupina ecologică este monitorizată și verificată de un organism de certificare ecologică; acesta prelevă mostre de miere și de ceară pentru analize. Zona verificată se întinde pe o rază de 5 km, deoarece albina zboară pe o rază de la 3 până la 5 km în jurul stupinei;

 

- mierea ecologică este evidențiată cumpărătorului final prin prezența pe etichetă a semnului de produse ecologice, iar sub acest semn este înscris codul instituției care a efectuat certificarea (de exemplu RO-ECO-215), precum și dacă produsul este de origine UE sau Non-UE;

 

Indiferent de varianta aleasă pentru consum, mierea naturală sau cea bio, să nu uităm că aceasta este un superaliment iar beneficiile acesteia sunt multiple.

 

 

Comentarii
Legate de Blog
Meniu
Cart
Close
Back
Account
Close